1. Informaţii generale privind garantarea depozitelor
Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar (în continuare – Fond) garantează, în condiţiile şi în limitele prevăzute de Legea nr.575-XV din 26.12.2003 privind garantarea depozitelor persoanelor fizice în sistemul bancar (în continuare – Lege), depozitele în moneda naţională şi în valuta străină deţinute de rezidenţi şi nerezidenţi persoane fizice în băncile autorizate.
Sediul Fondului: bd. Stefan cel Mare şi Sfînt, 180, MD-2004, mun. Chişinău, Republica Moldova.
Telefon pentru relaţii: + (373 22) 29-60-51.
E-mail: info@fgdsb.md
Adresa paginii Web: www.fgdsb.md
2. Tipuri de depozite garantate şi negarantate
Fondul garantează depozitele ce au forma unui sold creditor care rezultă din fondurile existente în conturile persoanelor fizice sau din situaţii tranzitorii create prin operaţiuni bancare, ce urmează a fi restituit de către bancă în condiţii legale şi contractuale aplicabile, precum şi cele ce au forma unei datorii către o persoana fizică, reprezentată printr-un titlu de creanţă emis de bancă. Informaţiile privind tipurile de depozite (operaţiuni bancare) garantate se găsesc în materialele destinate informării publicului despre serviciile acordate de către bancă.
Nu sînt considerate depozite soldurile creditoare care servesc drept garanţie operaţiunilor efectuate de bancă în numele deponentului.
Nu sînt garantate următoarele depozite:
a) Depozitele administratorilor băncii;
b) Depozitele persoanelor fizice acţionari ai băncii care deţin minimum 5% din capitalul ei;
c) Depozitele soţilor şi rudelor de gradul întîi şi al doilea ale persoanelor consemnate la pct. a) şi b);
d) Depozitele persoanelor fizice terţe care activează în numele persoanelor consemnate la pct. a) şi b);
e) Depozitele persoanelor fizice ce deţin, în intreprinderi afiliate şi societăţi dependente, funcţii similare celor enumerate la pct. a) şi b);
f) Depozitele persoanelor fizice care au obţinut de la bancă dobînzi sau alte avantaje financiare în condiţii preferenţiale;
g) Depozitele persoanelor fizice în Banca de Economii S.A. la situaţia din 2 ianuarie 1992, atît cele în vigoare, cît şi cele reperfectate la data de 29 iulie 1994, luîndu-se ca bază soldul acestora conform situaţiei conturilor din 2 ianuarie 1992, care sînt deja garantate de stat prin Legea privind indexarea depunerilor băneşti ale cetăţenilor în Banca de Economii;
h) Titlurile de creanţă la purtător;
i) Depozitele declarate ilicite prin hotărîre judecătorească. Fondul suspendă plata depozitelor persoanelor fizice cărora li s-a intentat acţiune în instanţa privind legalitatea depunerilor, iar hotărîrea judecătorească nu a devenit definitivă;
j) Toate instrumentele care intra în noţiunea de capital reglementat al băncii.
Depozitele persoanelor fizice care desfăşoara activitate de întreprinzător nu cad sub incidenţa Legii.
3. Nivelul plafonului de garantare
Plafonul de garantare a depozitelor (suma maximă plătibilă unui deponent) este 6000 lei moldoveneşti, indiferent de numărul şi mărimea depozitelor sau valuta în care s-au constituit la bancă.
4. Modul de calculare a sumei garantate
Mărimea obligaţiei băncii faţă de deponent se calculează prin insumarea tuturor depozitelor acestuia, inclusiv a dobînzilor datorate şi neplătite la data constatării indisponibilităţii depozitelor.
Daca banca deţine o creanţă asupra deponentului, mărimea obligaţiei băncii faţă de acesta se reduce cu mărimea obligaţiei lui, expirate şi neplătite, faţă de bancă. Fondul va efectua plata depozitului garantat în cazul în care administratorul insolvabilităţii consideră inoportună compensarea depozitului garantat cu datoria faţă de bancă, avînd în vedere avantajele care pot fi obţinute prin vînzarea acestei datorii la preţul de piaţă.
În cazul unui depozit comun, partea fiecărui deţinător, stipulată în contract, se ia în considerare la calcularea mărimii obligaţiei băncii în funcţie de plafonul de garantare prevăzut la pct. 3 din prezentele informaţii. În absenţa unei astfel de prevederi în contractul de depozit, depozitul comun se imparte egal între deponenţi.
Echivalentul în lei al depozitelor în valuta străină se determină reieşind din cursul oficial al leului moldovenesc faţă de valuta străină respectivă la data constatării indisponibilităţii depozitelor.
Nota:
1. Administratorul insolvabilităţii – persoana desemnată de către instanţa judecătorească pentru supravegherea şi/sau administrarea patrimoniului debitorului în cadrul procesului de insolvabilitate.
2. Depozit comun – depozit constituit de două sau de mai multe persoane fizice sau depozit asupra căruia doua sau mai multe persoane au dreptul de operare contra semnăturii uneia sau a mai multor persoane care au constituit depozitul.
5. Plata compensaţiilor
Fondul poate mandata (împuternici) una sau mai multe bănci să plătească depozitele garantate.
Plata compensaţiilor către deponenţii garantaţi se va efectua în termen de cel mult 3 luni de la data primirii informaţiei privind depozitele garantate, intocmită de către administratorul insolvabilităţii în termen de 5 zile de după validarea creanţelor conform Legii insolvabilităţii nr. 632-XV din 14.11.2001. În circumstanţe excepţionale şi în cazuri speciale, cu acordul Guvernului, Fondul poate prelungi cu cel mult 3 luni termenul de plată a depozitelor garantate menţionat. Guvernul poate acorda, la solicitarea Fondului, maximum două prelungiri, nici una dintre care nu va depăşi 3 luni.
Fondul nu poate invoca limitele de timp menţionate pentru a nu garanta depozitul unui deponent care nu a fost capabil să solicite la timp garanţia.
Nota:
Validarea creanţelor – procedura judecătorească de confirmare a veridicităţii datoriilor băncii aflate în proces de insolvabilitate.
6. Incasarea compensaţiilor
Incasarea compensaţiei se face de către titularii de depozite. Compensarea plăţii depozitelor deschise în favoarea unei persoane minore se efectuează către parinţii, adoptatorii sau tutorii/curatorii acestuia.
Plata depozitelor garantate poate fi efectuata şi altor persoane în conformitate cu legislatia Republicii Moldova (în baza procurii, certificatului de moştenitor, etc.).
În situaţia în care mărimea obligaţiei băncii faţă de deponent este mai mică decît nivelul plafonului garantat, Fondul va acorda deponentului o compensaţie egală cu mărimea obligaţiei băncii.
În cazul în care mărimea obligaţiei este mai mare decît nivelul plafonului garantat, Fondul va acorda deponentului o compensaţie egală cu nivelul plafonului de garantare.
7. Informarea deponenţilor
În situaţia în care depozitele devin indisponibile, adică nu pot fi restituite de bancă faţă de care s-a intentat proces de insolvabilitate, Fondul publică la sediul tuturor unităţilor ei teritoriale şi în cel puţin 2 ziare de circulaţie naţională o informaţie privind plata depozitului indisponibil, perioada în cursul căreia va avea loc plata, denumirea băncii, după caz, mandatate să efectueze plata, condiţiile şi formalităţile necesare obţinerii depozitelor garantate.